Φασόλια με Μακαρόνια

Έχετε ταξιδέψει στην Κυνουρία ; Είναι ιστορική περιοχή της Αρκαδίας που περιλαμβάνει το παραθαλάσσιο τμήμα του νομού και το ορεινό τμήμα που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα. Εκεί λοιπόν οι Τσάκωνες μιλούν μια πολύ ιδιαίτερη διάλεκτο -τα Τσακώνικα – όπως επίσης κουβαλούν μια σειρά απο παραδόσεις και μαγειρικά θαύματα. Ένα τέτοιο είναι και το πιάτο που σας γνωρίζουμε σήμερα.

Ένα πιάτο βασιλιάς της cuccina povera και της leftover μαγειρικής, που θα ορκιζόμασταν ότι έχει μεξικανικές καταβολές , και είναι πέρα για πέρα Ελληνικό. Παραδοσιακά γίνεται με κόκκινα φασόλια και spaghetti αλλά εδώ θα την δούμε με ένα κοντό ζυμαρικό, ώστε να αποτελεί πρόταση και για τα παιδιά μας. Είναι ίσως η πιο παλαιά και ιστορική συνταγή που έχουμε στο αρχείο μας και απο σήμερα θα την φτιάχνουν όλοι!

Υλικά (για 4 ατομα):

  • 500 γρ φασόλια κόκκινα ή μπαρμπούνια
  • 200 γρ κοραλάκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 150 γρ χυμός ντομάτας
  • 500 ml νερό χλιαρό (και άλλο τόσο συμπλήρωμα για να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά μας)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι και τα μπαχαρικά μας μέχρι να διαφανίσουν . Προσθέτουμε τα φασόλια, το χυμό τομάτας και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά με μια ώρα.

Τα φασόλια μας αν είναι ξερά , εννοείται πως τα μουλιάζουμε απο το προηγούμενο βράδυ, αν είναι κατεψυγμένα τα ρίχνουμε ως έχουν στην κατσαρόλα ενώ αν είναι κονσέρβας , παραλείπουμε το βημα του τσιγαρίσματος και απλώς προσθέτουμε το νερό προκειμένου να δημιουργηθεί το περιβάλλον που θα βράσουν τα ζυμαρικά μας. Το τελευταίο βήμα ισχύει και για την περίπτωση που έχουμε περίσσευμα απο την εθνική μας φασολάδα και της δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία καθώς η ανακύκλωση φαγητού είναι το τοτέμ κάθε μάγειρα

Μόλις μαγειρευτούν καλά τα φασόλια μας , προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα μας να έρθει σε σημείο βρασμού. Προσθέτουμε το ζυμαρικό μας και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ανακατεύοντας συχνά γιατί το μείγμα μας τείνει να πήζει συνεπώς . Μόλις μαγειρευτεί σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με μια πετσέτα και το καπάκι της και αποσύρουμε από το μάτι μέχρι να φουσκώσουν

Σερβίρουμε ζεστά, ενώ το πιάτο μας είναι πολύ καλός φίλος και με τα γαλακτομικά, όπως γιαούρτι, το κατίκι και άλλα κρεμώδη τυριά

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: