
Πιροσκί είναι αυτές οι μαγικές μπουκιές ζύμης γεμιστές με καλούδια που έχουμε κληρονομήσει από τα Ρωσικά κράτη αλλά κυρίως έχουμε γευτεί απο τις πόντιες γιαγιάδες που μια μέρα θα κατακτήσουν τον κόσμο. Το πιο σοκαριστικό fact για τα πιροσκί, είναι οτι η λέξη πιροσκί είναι πληθυντικός αριθμός(πιροζόκ =ενικός αριθμός του πιροσκί) και αυτός είναι ο λόγος μάλλον που δεν μπορούμε να φάμε μόνο ένα!
Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια):
- 120 γρ νερό χλιαρό
- 120 γρ γάλα χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αβγό
- 2 κ.τ.σ βούτυρο
- 1 κ.τ.γ αλάτι
- 1 κ.τ.γ ζάχαρη ή μέλι
- 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λουκανικάκια κοκτέιλ για την γέμιση
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτελεση:
Σε ένα μπωλ βάζουμε το νερό , την μαγιά και την ζάχαρη, τα ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι και τα αφήνουμε να σταθούν για δέκα λεπτά σκεπασμένα , μέχρι να αφρίσει η μαγιά. Στην συνέχεια σε μια λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μια λακουβίτσα στην μέση , όπου και βάζουμε το μείγμα νερού- μαγιάς. Προσθέτουμε όλα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μια ελαστική ζύμη . Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και τελικά να διπλασιαστεί
Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε με το χέρι σε δισκάκια (αν δυσκολευόμαστε να το ανοίξουμε λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας). Βάζουμε στο κέντρο ένα λουκανικάκι και κλείνουμε καλά από όλες τις μεριές το πιτάκι μας ώστε η ζύμη να αγκαλιάσει την γέμιση μας. Τηγανίζουμε με μέτρια φωτιά σε ηλιέλαιο σε ένα βαθύ σκεύος ώστε η μαγειρευτούν καλά από όλες τις μεριές . Μόλις πάρουν το κλασσικό χρυσαφένιο χρώμα τους είναι έτοιμα
Εκτός απο λουκανικάκια , μπορούμε να γεμίσουμε με φέτα, κασέρι, πατάτες με μυρωδικά, χωριάτικα λουκάνικα (Τζουμαγιας ειδικά), κρεμμύδι, με κοτόπουλο, κιμά και ένα εκατομμύριο ακόμα πράγματα . Το μέγεθος, η γέμιση αλλά και σε ποιο ταπεράκι θα μπει είναι καθαρά προσωπική σας υπόθεση
Δεν θα μείνει ούτε ένα!