Ανατολίτικες γαρίδες σαγανάκι (και τραχανά)

Γαρίδες σαγανάκι-αν προφανώς δεν έχεις κάποια αλλεργία τα θαλασσινά- συνήθως είναι το πρώτο πράγμα που παραγγέλνεις στην ταβέρνα. Τις γαρίδες σαγανάκι, μπορείς να τις βρεις και σε άλλες χώρες! Εμείς για παράδειγμα τις φάγαμε και στην Τουρκία, οπου τις αποκαλούν γαρίδες γιουβέτσι (karides guvec)- που από ότι μάθαμε είναι το σκεύος και οχι ο τρόπος μαγειρέματος, γνώση πολύ παράξενη που δεν την είχαμε, καθώς έχουμε περισσότερη προϋπηρεσία στα γιουβέτσια από οτι σε ένσημα κανονικής εργασίας. Εδώ θα βρείτε την συνταγή που δοκιμάσαμε εκεί και αναγκαστήκαμε να δοκιμάσουμε πολλές φορές μέχρι να την αποκωδικοποιήσουμε

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 500 γρ γαρίδες (no 0-3)
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 250 γρ ντομάτα στον τρίφτη ή τριμμένες 3 ντομάτες
  • 5 γρ πελτέ ντομάτας
  • 200 γρ νέρο
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
  • 100 γρ φέτα ή κασερι σε κομμάτι
  • αλάτι, πιπέρι, καυτερή πάπρικα, μπαχάρι, γαρύφαλλο και κύμινό ή σουμάκ

Εκτέλεση:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν. Προσθέτουμε τις γαρίδες καθαρισμένες, όμως μπορούμε να αφήσουμε το κεφάλι αν θέλουμε για αισθητικούς λόγους. Προσθέτουμε τον πελτέ, και αναδεύουμε ελαφρώς να τσιγαριστεί καλά.

Στο μίγμα μας, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το νερό και τα καρυκεύματα και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Καθώς οι γαρίδες γίνονται πολύ γρήγορα, ο χρόνος μπορεί να’ ναι και συντομότερος. Σερβίρουμε έτσι, προσθέτοντας την φέτα σε τρίμμα και φρεσκοκομμένο κόλιανδρο ή βάζοντας για δέκα λεπτά στον φούρνο με ολόκληρο το τυρί (φέτα ή κασέρι) μέχρι να λιώσει.

Τι γίνεται όμως αν μας περισσέψει το σαγανάκι μας; Γίνεται ένα συγκλονιστικό τραχανότο που παντρεύει το χειμώνα με το καλοκαίρι ή την θάλασσα με το βουνό

Υλικά (για 4 άτομα):

  • Γαρίδες σαγανάκι που περίσσεψαν
  • 200 γρ τραχανάς ξινός
  • 1/2 κρεμμύδι
  • μια σκελιδα σκόρδο
  • 4 κτσ ελαιόλαδο
  • 100 γρ λευκό κρασί
  • παρμεζάνα ή τριμμένη μυζήθρα
  • 500 ml περιπου νερό βρασμένο ή 500 ml ζωμό κότας ή λαχανικών

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ σκεύος σωτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι και τον τραχανά για 2 λεπτά. Σβήνουμε με κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την σάλτσα από το σαγανάκι, χωρίς τις γαρίδες για να μην παραμαγειρευτούν και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα υγρά μας σε 3-4 δόσεις ενώ ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει το τραχανότο μας . Όλη η διαδικασία θα κρατήσει λιγότερο 15 λεπτά, από την αρχή του βρασμού. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε παρμεζάνα.Κκλείνουμε το σκεύος μας με το καπάκι του και μια πετσέτα για λίγα λεπτά. Σερβίρουμε και τις γαρίδες και απολαμβάνουμε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: