Πορτοκαλόπιτα με άρωμα Χίου και φύλλο κανταΐφι

Καλοκαίριασε για τα καλά, έχουν βγει τα ωραία καλοκαιρινά πορτοκάλια και εσύ θέλεις απεγνωσμένα ένα γλυκό. Αυτή θα ήταν μια καλή συνθήκη για να ξεκινήσουμε να λέμε για αυτή την συνταγή. Αλλά η ακόμα καλύτερη συνθήκη είναι ότι έχουμε μια συνταγή που σπάει ταμεία, είναι τόσο κλασσική και τόσο ξεχωριστή ταυτόχρονα και ταιριάζει με πολύ παγωτό και ωραία λικέρ αλλά και με καφεδάκι ελληνικό τόσο στην πόλη όσο και στο νησί. Κυρίες και κύριοι προτοκαλόπιτα με φύλλο κανταΐφι και άρωμα μαστίχας. Η έμπνευση εχει έρθει από την Χίο που αν δεν την έχετε επισκεφτεί ακόμα δεν ξέρετε τι θα πει αρωματική κουζίνα. Το γλύκο γίνεται και με μανταρινάκι!!

Υλικά (για ένα 25αρι ταψί):

Για την ζύμη πορτοκαλιού:

  • 450 γρ φύλλο κανταΐφι
  • 4 αυγά
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 200 γρ γιαούρτι
  • 50 γρ βουτυρο
  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 2 κτσ baking powder
  • χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • τρία δάκρυα μαστίχας χτυπημένα στο γουδί με λίγη ζάχαρη

Για το σιρόπι:

  • 400 γρ ζάχαρη
  • χυμό απο 3 πορτοκάλια (περίπου 300 γρ)
  • 200 γρ νερό
  • κανέλα (κατά προτίμηση ξύλο)
  • φλούδα απο ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με το σιρόπι μας, Σε μια μεσαία κατσαρόλα βαζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη μέχρι να πάρει βράση . Προσέχουμε αρκετά γιατι το μίγμα μας λόγω του χυμού φουσκώνει και κινδυνεύει να χυθεί. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για 8-10 λεπτά, να δέσει. Μόλις γίνει το αφήνουμε να κρυώσει

Κόβουμε με ένα ψαλίδι το κανταΐφι μας σε μικρότερα κομμάτια και τα αναδεύουμε μεταξύ τους ανασηκώνοντας για να πάρουν αέρα και να αφρατέψουν. Μπορούμε να το κάνουμε από την προηγουμένη και να αφήσουμε να ξεραθούν με τον αέρα ή να ανακατέψουμε με το βούτυρο και να το ψήσουμε στους 180 βαθμούς αέρα για 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.

Σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε το γάλα, τον χυμό, το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, το ξύσμα, τα αυγά και το baking powder και την μαστίχα να γίνουν ένας αρωματικός χυλός. Τον ρίχνουμε πάνω από το φύλο κανταιφί , ανακατεύουμε καλά και φουρνίζουμε περίπου για μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα . Το κέικ μας είναι έτοιμο είτε όταν πάρει ένα πορτοκαλοχρυσό χρώμα. Μπορούμε επίσης μια μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι να κάνουμε έλεγχο ψησίματος. Μπήγουμε το μαχαίρι μας στο μίγμα και αν βγει στεγνό τότε είναι έτοιμο

Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο, χαράζουμε σε κομμάτια και σιροπιάζουμε με μιά κουτάλα της σούπας

Πανεύκολο; Εμείς νομίζουμε οτι θα γίνει η νέα σας συνήθεια

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: