
Υπάρχουν φαγητά που μυρίζουν γιαγιά από χιλιόμετρα. Φαγητά που έχουν ζεστασιά, αγάπη και αποδοχή. Φαγητά που θυμίζουν λουλούδια, χωριό, αγκαλιές, παιχνίδια και Κυριακές. Κυρίες και κύριοι κόκορας κρασάτος με τουτουμάκι και μια πανεύκολη και καλοκαιρινή εκδοχή.
Υλικά (για 6-8 άτομα):
- 1 κοκοράκι τεμαχισμένο στα εξι
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 150 γρ χυμός ντομάτας ή κονκασέ
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100 γρ κοκκινο κρασι
- 500 γρ χυλοπίτες κοντές
- αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κανέλα, πάπρικα, γαρύφαλλο
- νερό για τον κόκορα
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή και την χύτρα σας, ρίχνουμε το κοκοράκι να θωρακιστεί απο όλες τις πλευρές με 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Μόλις πάρει χρωματάκι, αποσύρουμε το κρέας μας και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά μας. Τσιγαρίζουμε καλά και βάζουμε πάλι το κρέας μας να καρυκευτεί μέσα στην κατσαρόλα μας. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί .
Ρίχνουμε την ντομάτα μας και μόλις πάρει μια βραση , ρίχνουμε νερό τόσο όσο να καλυφθει το κρέας μας για να μπορεί να μαγειρευτεί καλά. Μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα μας για περίπου 2, 5 ώρες ή στην χύτρα για 45-50 λεπτά, σε μέτρια φωτια. πάντα αναλόγως το είδος του κρέατος.
Όταν το κρέας μας μαγειρευτεί , μεταφέρουμε με όλη του την σάλτσα (αν έχει δέσει πολύ την αραιώνουμε με λίγο νερό) σε ένα πυρέξ ή μια γάστρα. Ρίχνουμε λίγα καρυκεύματα ακόμα και προσθέτουμε το χυλοπιτάκι. Φουρνίζουμε για 20-25 λεπτά το σκεύος . Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να φουσκώσει το χυλοπιτάκι.
Σας παρακαλώ πολύ, μην βάλετε κόκκους μπαχάρι γιατί θα πέσουν στο πιάτο μου ακόμα και αν τρωτε σε άλλο σπίτι