
Κίμωλο Παράδεισο μου! Το ξέρετε αυτό το τραγούδι; Η Κίμωλος είναι το μέρος που κάθε χρόνο λέμε οτι θα επισκεφτούμε και δεν το έχουμε κάνει ως τώρα. Η Λαδενια Κιμώλου ωστόσο εχει επισκεφτεί άπειρες φορές το στομάχι μας. Κυρίως σε περιόδους νηστείας. Είναι Γκρικ πίτσα που λένε, με ζυμάρι σκέτη τρέλλα με toppings που δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να μην τα έχεις στο σπίτι. Νόστιμο, Vegan, Παραδοσιακό! Σαν να λέμε Ελλάδα.
Υλικά( για 8 κομμάτια)
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 γρ. μαγιά ξηρή
- 250 ml ελαιόλαδο ελαιόλαδο
- 1 πρεζα ζάχαρη
- 250 ml χλιαρό νερό
- 5-6 ώριμες ντομάτες
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 1 κτσ πελτέ ντομάτας
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση:
Σε ενα μπωλ βάζουμε το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη να ενεργοποιηθούν . Σκεπάζουμε και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστο μέρος. Μόλις το μείγμα αφρίσει προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και 20 γρ ελαιόλαδο, και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ωρα μέχρι να διπλασιαστεί.
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Απλώνουμε την ζύμη στο ταψί μας ομοιόμορφα σαν βάση πίτσας, Μάλιστα που και που μπορούμε να πιέσουμε με τα δάκτυλα μας να θυμίσει φοκάτσια. Απλώνουμε τον πελτέ με ενα πινελάκι, ρίχνουμε την ντομάτα το κρεμμύδι άτακτα αλλά ομοιόμορφα πάνω στην ζύμη, ώστε να έχουμε ενα ρουστίκ αποτέλεσμα. Ρίχνουμε απο πάνω και το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μια ωρα στους 200 βαθμους, στις αντιστάσεις.
Το πόσο χοντρή ή λεπτή θα ναι η λαδενια, άπτεται της επιλογής σας