
Τραβηχτές Μάνης. Δεν χρειάζονται πολλές περίγραφες. Απλά μαγικά ζυμάρια!
Υλικά ( για 20 κομμάτια):
- 1 kg αλεύρι
- 400 γρ νερό χλιαρό
- 7-10 γρ μαγιά ή προζύμι σαν ένα καρύδι
- 2 κτγ αλάτι
- 4 κτγ ζάχαρη
- 20 γρ ελαιόλαδο
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε μιά λεκάνη, ρίχνουμε το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Αφήνουμε 5 λεπτά σε σκιερο μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε και το αλάτι. Συγκεντρώνουμε την ζύμη σε μια μπάλα και αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για μια ωρα , να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.
Παίρνουμε την ζύμη σε μπαλάκια, απλώνουμε στην παλάμη μας και με τα δάκτυλα μας, ανοίγουμε σε μακρόστενες πιτουλες . Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από τις 2 πλευρές.
Σερβίρουμε τα πιτακια σκέτα , με γραβίερα, με φέτα αλλά και γλυκά με μέλι.
Στην Μάνη μπορεί να την βρεις να σερβιρεται και με σουβλάκια!