
Σπανακόπιτα μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα! Μια ωραία πίτα με τα μυρωδικά της το σπανάκι της και μπόλικη πικάντικη φέτα. Όμως τώρα που καλοκαιριάζει τα μυρώνια, οι καυκαλήθρες, τα λάπατα και γενικά το μυστικό του καθε μάγειρα και της κάθε γιαγιάς, φθίνει, με αποτέλεσμα να αναγκαστείς να σκεφτείς εναλλακτικές! Η ιδέα είναι μάλλον νησιωτική και παλαιά, όμως η εκτέλεση είναι νεα και φρέσκια. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο λίγος χρόνος προετοιμασίας της πίτας καθώς τα βλίτα μαγειρεύονται πολύ γρηγορα. Η μαγεία είναι ότι ακόμα και βρασμένα να ειναι τα βλήτα , περισσεύματα σαλάτας για παράδειγμα, γίνονται και πίτα και πιττάκια τραγανά
Υλικά:
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 Ml ελαιόλαδο
- 2 κτσ ξύδι
- 200 ml νερό
- 1 kg βλήτα καθαρισμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ματσακι δύοσμο
- 2 κρεμμύδακια φρέσκα ή ενα πράσσο ψιλοκομμένα
- 1 αυγό
- 100 γρ φρυγανιά τριμμένη
- 300 γρ φέτα
- 2 κτγ αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ενα τηγανάκι ρίχνουμε τα χορταρικά μας με αλάτι και περιμένουμε ελαφρώς να μαραθούν.
Σε ενα λεκανάκι, ρίχνουμε το αλεύρι μας και κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο οπου προσθέτουμε 50-60 ml του λαδιού, το ξύδι, το αλάτι και το νερό μας και ζυμώνουμε απο μέσα προς τα έξω μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμαράκι.
Μολίς μαραθούν τα χόρτα , προσθέτουμε το αυγό, ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια μας και την φρυγανιά και ανακατεύουμε καλα. Τέλος, προσθέτουμε σε χοντρά κομμάτια την φέτα μας .
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 6 μπαλάκια. Ανοίγουμε σε φύλλο κάθε μπαλάκι ξεχωριστά λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού μας. Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο, λαδώνουμε και επαναλαμβάνουμε με άλλα δυο φύλλα. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλο και απλώνουμε την γέμιση με τα χόρτα ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε το μοτίβο λαδιού και φύλλου και για τα άλλα τρία φύλλα . Το τελευταιο φυλλο χαραζουμε σε κομμάτια και προσθετουμε το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 60-70′ στους 200 βαθμούς. Στα 45 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο μας, σηκώνουμε μια σκαλα το ταψί και ρίχνουμε λίγο νερό στο πάνω φύλλο για να γίνει πιο τραγανό.
Εναλακτικές:
-Μπορείς μαζί με τα βλίτα, να προθέσεις και σπανάκι ή σέσκουλα και να απαλείψεις το αυγό και την φέτα , έτσι θα έχεις μια ωραία νηστήσιμη χορτόπιτα με βλίτα
-Αν εχεις βλήτα σαλάτα που έχουν περισσέψει, μπορείς να φτιάξεις πιτάκια στο τηγάνι ή αν η ποσότητα ειναι μεγαλύτερη αλλα οχι αρκετή για πίτα να κάνεις μια στριφτή πιτουλα με λιγοτερη γέμιση.
-Μπορείς να αντικαταστήσεις την φέτα με ανθότυρο ή και τυρί κρεμα αλλά καλό θα ήταν να αυξήσεις λίγο το αλάτι