Καραμελωμένο Χταπόδι με φάβα

Κάθε νοικοκυριό έχει την σπεσιαλιτέ του. Αυτό το ένα και μοναδικό πιάτο που όταν πηγαίνεις καλεσμένος παρακαλάς να στο έχουν μαγειρέψει. Στο δικό μας το νοικοκυριό αυτό είναι το πιάτο με το καραμελωμένο χταπόδι. Το συνοδεύουμε με φάβα το καλοκαίρι αλλά και με πουρέ αν χειμωνιάσει. Είναι η λιχουδιά μας στη νηστεία και ο μεζές μας όλο το χρόνο. Η ιδέα έρχεται από το πιάτο της φάβας με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που όλοι τρώμε στην ταβέρνα, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα

Υλικά:

  • ένα μεσσαίο χταπόδι
  • 3 κρεμμύδια
  • 250 γρ φάβα
  • 1 καρότο
  • 1/2 πράσο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 80-100 γρ καστανή ζάχαρη
  • 30 ml βαλσαμικό ξύδι
  • αλάτι, πιπέρι, κουρκουμα,δάφνη
  • νερό για το βράσιμο της φάβας και του χταποδιού

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, κατά προτίμηση με λίγο ξύδι, βράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει .

Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ένα κρεμμύδι με το πράσο και το καρότο . Καρυκεύουμε με τον κουρκουμά κ, το αλατοπίπερο και την δάφνη και προσθέτουμε και την φάβα. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και προσθέτουμε νέρο. Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει ένας χυλός.

Μόλις μαγειρευτεί η φάβα, χτυπάμε με λίγο ελαιόλαδο φρέσκο μέχρι να γίνει πουρές.

Σε ένα τηγανάκι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, και προσθέτουμε σε φέτες το κρεμμύδι να σωταριστεί. Μόλις ξανθύνει, προσθέτουμε και το χταπόδι . Σβήνουμε με το μπαλσάμικο . Προσθέτουμε ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει.

Τρώγεται τόσο ζεστό, όσο και κρυο.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: