
Μπορεί τους κουραμπιέδες να τους έχουμε συνηθίσει τα Χριστούγεννα, αλλά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κουραμπιεδες συναντάμε όλο τον χρόνο. Τετοιοι κουραμπιέδες ειναι και αυτοί εδω της συνταγής. Είναι οι κουραμπιέδες της Παναγιάς. Είναι νηστήσιμοι, ειναι και χορτοφαγικοί και γενικά, ειναι οτι καλύτερο για τις γιορτές και ας τους μαθαίνεις Αύγουστο . Το λάδι τους κανει τραγανούς απο εξώ, ενώ το λεμονί και το ουζο μοσχομυρωδάτους.
Υλικα:
- 2 κουπες ελαιόλαδο
- 1/4 κουπας ζαχαρη
- 100 γρ ούζο
- χυμο και ξύσμα απο ένα λεμόνι
- 1 βανιλια
- 1 κτγ σοδα
- 1 κτγ baking powder
- 1 kg περίπου αλεύρι γ.ο.χ
- αχνή ζάχαρη για το πασπάλισμα
- 200 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα σεικερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το λεμονί μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
Στον καδο του μιξερ, βάζουμε το λαδι μας, την ζάχαρη, το ούζο και τα αρωματικά και χτυπάμε καλα, μέχρι να λιωσει η ζάχαρη
Προσθέτουμε την σόδα και το baking power, μέχρι να αφρίσουν. Τέλος, προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια σφιχτή εύπλαστη ζύμη. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Σχηματίζουμε ανάλογα με τις συνήθειες μας και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου μισή ώρα την κάθε λαμαρίνα.
Όταν ψηθούν, ραίνουμε με λίγο, ουζο ή λίγο ανθόνερο και με το κόσκινο , τα καλύπτουμε με την άχνη