Ψωμάκι για τόστ έχεις δει ! Ψωμάκι ολικής, καλαμποκιού, πολύσπορο, ζέας, χωριάτικο και τόσα άλλα είμαστε σίγουροι ότι εχεις συγκεντρώσει και δοκιμάσει συνταγες. Σήμερα το foodouple.gr, έφτιαξε και σας παρουσιάζει ψωμάκι με ζύμη ντόνατ. Ένα ψωμάκι που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, όπως τότε παλιά στο Χαλάνδρι, που τα Σάββατα πηγαίναμε βόλτα και το απολαμβάνουμε. Το ψωμάκι αυτό έχει σύντομη ζωή άλλα μπορεί να καταψυχθεί μαγειρεμένο και να καταναλώνεται στην στιγμή που το θέλουμε
Υλικά (για 12 περίπου τεμάχια):
- 120 γρ νερό χλιαρό
- 120 γρ γάλα χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αβγό
- 2 κ.τ.σ βούτυρο
- 1 κ.τ.γ αλάτι
- 1 κ.τ.γ ζάχαρη ή μέλι
- 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ baking powder
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ βάζουμε το νερό , την μαγιά και την ζάχαρη, τα ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι και τα αφήνουμε να σταθούν για δέκα λεπτά σκεπασμένα , μέχρι να αφρίσει η μαγιά. Στην συνέχεια σε μια λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μια λακουβίτσα στην μέση , όπου και βάζουμε το μείγμα νερού- μαγιάς.
Προσθέτουμε όλα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μια ελαστική ζύμη . Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και τελικά να διπλασιαστεί.
Χωρίζουμε σε τρία κομμάτια την ζύμη μας.
Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την ζύμη μας σε πάχος 1 εκατοστό. Με ένα μαχαίρι κάνουμε την ζύμη μας σε σχήμα παραλληλόγραμμο . Στην συνέχεια κόβουμε σε σταυρο για να δημιουργηθούν τέσσερα ιδια τετράγωνα. Επαναλαμβάνουμε με όλη την ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για μια ώρα ακόμα, να διπλασιαστούν.
Τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο και απο τις δυό μεριές και αφηνουμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να κρυώσει.