Κουλούρια Θεσσαλονίκης και κουλούρια γεμιστά

Και ναι! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε μετά από πολλές απόπειρες την απόλυτη συνταγή για αφράτα , μυρωδάτα και γευστικά κουλούρια Θεσσαλονίκης. Αλήθεια υπάρχει κανείς που μπορεί να αντισταθεί; Τρώγονται για πρωινό σκέτα , καθώς και γεμιστά με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση. Εμείς δοκιμάσαμε με πραλίνα και αγριοκέρασο και ήταν απλά φανταστικό! Πάμε να δούμε τα υλικά για περίπου 9 κουλούρια :

Για την ζύμη :

  • 750 γρ αλεύρι γοχ (μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε αυτό της αρεσκείας μας)
  • 1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1,5 κτγ αλάτι
  • 450 ml ζεστό – όχι καυτό – νερό

Για την επικάλυψη:

  • 3/4 κούπας μελάσα
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1,5 κτσ αλεύρι
  • 450 γρ καβουρντισμένο σουσάμι

Ξεκινάμε προετοιμάζοντας την ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά και το αλάτι. Σταδιακά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας – ή με την βοήθεια ενός γάντζου στο μίξερ – για 5 λεπτά , μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που μην κολλάει. Το καλύπτουμε και το αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί στο μέγεθος.

Στο μεταξύ προετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μελάσα , το νερό και το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το καβουρντισμένο σουσάμι. Είναι σημαντικό να είναι καβουρντισμένο για να βγάζει τα αρώματά του. Η πιο εύκολη λύση είναι να το κάνουμε σε ένα τηγανάκι μέχρι να πάρει χρώμα.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίζουμε την ζύμη σε 9 ίσες μπαλίτσες , τις οποίες κόβουμε στη μέση. Παίρνουμε 2 μπαλίτσες και τις ζυμώνουμε σε σχήμα μακρόστενου μπαστουνιού – περίπου 40 εκ μήκους. Τα τοποθετούμε δίπλα το ένα στο άλλο και ενώνουμε δύο άκρες μεταξύ τους και στη συνέχεια ξεκινάμε να φτιάξουμε πλεξούδα. Στη συνέχεια ενώνουμε τις δύο άκρες μεταξύ τους μέχρι να πάρει στρογγυλό σχήμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπή ζύμη.

Παίρνουμε τα κουλούρια μας με προσοχή , το μεταφέρουμε στο μίγμα με την μελάσα και στη συνέχεια το τοποθετούμε στο σουσάμι και από τις 2 μεριές. Μεταφέρουμε τα κουλούρια μας σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν για 15-20 λεπτά.

Για τα γεμιστά κουλούρια η διαδικασία είναι παρόμοια απλώς αντί να κόψουμε στην μέση τις μπαλίτσες ζύμης μας παίρνουμε την κάθε μία την ανοίγουμε , βάζουμε την ζύμη της αρεσκείας μας – όχι μεγάλη ποσότητα – την καλύπτουμε και την ψήνουμε σύμφωνα με τις πάνω οδηγίες. Μπορούμε να την φτιάξουμε ανοιχτή να σχηματίσουμε μια μικρή γούβα στην μέση και να βάλουμε την γέμιση από πάνω σαν πεινερλί.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: