Πίτα Εσπεριδοειδών

Ο Ιανουάριος είναι κατ’ εξοχήν ο μήνας των εσπεριδοειδών . Τον Ιανουάριο βγαίνουν τα πορτοκάλια, οι κλημεντίνες, τα νεράντζια, το περγαμόντο , το γκρέιπφρουτ κ.ο.κ . Ήρθε λοιπόν ο καιρός να αξιοποιήσουμε αυτούς τους θησαυρούς, φτιάχνοντας χυμούς, συμπυκνωμένα ροφήματα, ξύσματα, παγάκια αλλά και εκχυλίσματα , να μοσχοβολήσει ο τόπος. Ήρθε όμως η ώρα να σκεφτούμε και εξω απο το κουτί, να δοκιμάσουμε νέες συνταγές, να παντρέψουμε την βιταμίνη και με την γεύση. Το foodouple.gr είναι εδώ, και δίνει μια νέα συνταγή γεμάτη δημιουργικότητα, εσπεριδοειδή και παράδοση. Πρόκειται για μια πίτα εσπεριδοειδών, στα πρότυπα της κλασσικής πορτοκαλόπιτας, αλλα ο σωστος τίτλος θα ήταν προτοκαλομανταρινογκρειπφρουτοπιτα. Πάμε να δούμε τα υλικα;

Υλικά:

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ ζάχαρη
  • 400 γρ νερό
  • 300 γρ χυμό (πορτοκάλι, μανταρινι, γκρειπφρουτ)
  • 1 ξύλο κανέλας και μια φλούδα λεμόνι

Για την ζύμη:

  • 450 γρ φύλλο κρούστας
  • 200 γρ γιαούρτι
  • 200 γρ ηλιέλαιο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 100 γρ χυμό (πορτοκάλι, μανταρινι, γκρειπφρουτ)
  • ξύσμα απο τα φρουτα μας

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε τα υλικά του σιροπιού ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ενα μπώλ ή μια μπασίνα, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο , την ζάχαρη, τα αυγά και τον χυμό , μέχρι να ομογενοποιήθουν . Προσθέτουμε τα φύλλα μας, τα οποία έχουμε φροντίσει να ξεραθούν απο την προηγουμένη μέρα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στην φόρμα του κέικ ή σε ένα μέτριο ταψάκι.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, αέρα για περίπου 40 λεπτά. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και ζεστό το γλυκό.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: