Κρουασάν, τα σπιτικά

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: κυκλοφορούν πάρα πολλές συνταγές στο internet για τα τέλεια κρουασάν, αλλά ποτέ δεν είναι τα τέλεια κρουασάν. Αν ήταν τόσο ευκόλο να φτιάξουμε κρουασάν με λίγο αλεύρι, λίγο βούτυρο και έναν πλάστη , δεν θα είχε κανένα νοημα να περιμένουμε στις ουρές των διάσημων croiassanterie στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη μέχρι να γευτούμε αυτό το μαγικό κομμάτι ζύμης, που κάθε μπουκιά και layer του μας μαγεύει κάθε εκατοστό του μυαλού μας. Στην βασική του συνταγή ενα κρουασάν απαιτεί την καλύτερη ποιότητα άλευρου ή σιμιγδαλιού, τον αφρό ενός καλού βουτύρου και πολλές μέρες διπλώματος της ζύμης μέχρι να αποκτήσει αυτή την υφή. Εδώ έχουμε μια συνταγή αρκετά απλοποιημένη , πολύ σπιτική αλλά γεμάτη αγάπη.

Υλικα ( για 6 μεγάλα ή 12 μικρά κρουασάν):

  • 600 γρ αλεύρι
  • 120 γρ ζάχαρη
  • 100 ml νερό χλιαρό
  • 10 γρ φρέσκια μαγιά
  • 200 γρ βούτυρο
  • 100 γρ γάλα χλιαρό
  • 2 αυγά

Εκτέλεση:

Σε ένα μπώλ, διαλύουμε την μαγιά με το νερό και 20 γρ ζάχαρη. Προσθέτουμε 100 γρ αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη. Αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει και να ομογενοποιηθεί.

Παίρνουμε το μισό βούτυρο το λιώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπώλ, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το γάλα, το ένα αυγό και το ασπράδι απο το άλλο αυγό και ανακατεύουμε καλα.

Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε καλα. Τέλος, βάζουμε τα υπόλοιπα 500 γρ αλεύρι και φτιάχνουμε μια ωραία ζύμη. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος για 2 ώρες.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, αποσύρουμε από το μπώλ και ανοίγουμε σε φύλο την ζύμη μας. Βουτυρώνουμε πολύ καλα την επιφάνεια της ζύμης και κόβουμε σε λωρίδες. Τοποθετούμε την μία λωρίδα πάνω στην άλλη μέχρι να φτιάξουμε έναν πύργο ζύμης. Ζυμώνουμε τα φύλλα μας εκ νέου ξανά μέχρι να φτιάξουμε ένα στρογγυλό φύλλο.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε την ζύμη μας ακτινωτά . Τυλίγουμε απο την φαρδιά μεριά προς τα μέσα και προς την μυτούλα σχηματίζοντας ενα ρολό και εν συνεχεία το κρουασάν μας.

Σε ένα ταψί, αφήνουμε λίγο τα κρουασάν μας σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν. Με τον κροκο που μας περίσσεψε, και λίγο γάλα περνάμε τα κρουασάν μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: