
Σου εχει τύχει ποτέ να μην μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στο να φας ένα κέικ ή να φας ένα κλασσικό αμερικάνικο cheesecake; Έχεις κουραστεί να τρως και να φτιάχνεις τα πολύ κλασσικά κέικ; Ή ακόμα περισσότερο, θέλεις ένα comfort γλυκάκι να τρώγεται από το πρωί ως το βραδυ και να εχει χαρακτηριστικά ενός εύκολου κέικ;
Καλωσήρθες λοιπόν στην πρώτη συνταγή του Σεπτεμβρίου του foodouple.gr. Η σημερινή μας παρασκευή ειναι ένα αφράτο υπερσοκολατένιο κεικ, με υφή και γεύση brownie, με μια έκπληξη για γέμιση λευκής κρέμας cheesecake και πλούσια σάλτσα σοκολάτας στην κορυφή . Πρόκειται για ενα γλυκό τόσο για τους λάτρεις της σοκολάτας όσο και για αυτούς που θέλουν κάτι ξεχωριστό να δοκιμάσουν
Υλικά( για την κλασσική φόρμα του κέικ):
Για την κρέμα cheesecake:
- 200 γρ κρεμα τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ ζάχαρη
- 1 αυγό
- 2 κτσ αλέυρι γ.ο.χ
- 1 βανιλίνη ή ενα κτγ βανίλια υγρή
Για το κέικ σοκολατας:
- 175 γρ κακάο άγλυκο
- 180 γρ κουβερτούρα με μέση περιεκτικότητα σε κακάο
- 170 γρ βραστό νερό
- 230 γρ αλεύρι
- 1 κτγ baking powder
- 150 γρ sour cream (200 γρ κρέμα γάλακτος+ χυμό από ενα λεμόνι)
- 170 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ ζάχαρη
- 5 αυγά
- βανίλια ή βανιλίνη
Για την ganache:
- 225 γρ κουβερτούρα
- 150 γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώνουμε καλά την φόρμα μας. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και κακάο (όπως θα αλευρώναμε μια φόρμα, αλλά να μείνει το εφέ της σοκολάτας).
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το τυρί κρέμα με την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέτουμε το αυγό, την βανίλια και το αλευρι στο μίγμα μας μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Σε μία μπασίνα, ρίχνουμε το κακάο, την σοκολάτα και το νερό. Τα αφήνουμε στην άκρη για ενα δυο λεπτά και στην συνέχεια ανακατεύουμε με ένα σύρμα . Με αυτόν τον τρόπο τα υλικά θα αποκτήσουν κοντινή θερμοκρασία και θα ειναι πιο εύκολο να ανακατευτούν πλήρως και να μην σβολιάσουν. Μόλις τα ανακατέψουμε τους δίνουμε λίγο χρόνο να κρυώσουν για να μην ψήσουν τα αυγα στο υπόλοιπο μίγμα μας. Προσθέτουμε και την sour cream που φτιάξαμε
Στο μπώλ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά και την βανίλια. Προσθέτουμε στο αλεύρι το baking powder και αναδεύουμε ελαφρώς.
Εναλλάξ στο μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι με το μίγμα σοκολάτας , από λίγη ποσότητα κάθε φορά μέχρι να έχουμε τελειώσει με όλα τα υλικά. .
Στην φόρμα μας ρίχνουμε το μισό ή και παραπάνω μίγμα του κέικ. Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα με το τυρί κρέμα με προσοχή να πάει παντού στην φόρμα αλλά να μην ακουμπάει στα τοιχώματα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα απο το κέικ σοκολάτα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα ή 175 πάνω κάτω για περίπου πενήντα λεπτά. Κάνουμε το τέστ με το μαχαίρι για να δούμε να ψήθηκε.
Μόλις το κέικ μας, ψηθεί , το βγάζουμε απο τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε και ήδη παρατηρούμε την κρέμα να εχει ανέβει στην επιφάνεια.
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε 150 γρ κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε χωρίς να βράσει. Αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα σοκολάτας . Περιχύνουμε με την γκαναζ το κέικ ώστε να πάει παντού.