
Οι γιορτές πλησιάζουν! To foodouple.gr εχει βάλει τα καλά του και στην κουζίνα μας ετοιμάζονται συνταγές για ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί με την ζέστη και την θαλπωρή, μεγάλες πείνες, πολλές υποχρεώσεις και φασαριόζικα ανταμώματα με κέντρο το φαγητό. Οι συνταγές είναι τόσο κλασσικές οσο και μοντέρνες. Συνταγές της γιαγιάς, οι σπεσιαλιτέ της μαμάς αλλά και το δικό σου touch. Σήμερα λοιπόν στο foodouple.gr θα βρεις αυτό το γλυκό που θα ήθελες να ξέρεις και δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα. Ένα γλυκό με την γλύκα της γιαγιάς, την αυθεντικότητα της μαμάς αλλά και το νέο, το φρέσκο το μοναδικό.
Υλικά (για ένα ταψί 25 εκ)
Για το σιρόπι:
- 500 γρ ζάχαρη
- 200 ml νερό
- 50 γρ μέλι
- φλούδες απο ένα γκρέιπφρουτ ή λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Για την κρέμα:
- 1,5 lt γάλα
- 300 γρ σιμιγδάλι ψιλο
- 6 αυγά
- 250 γρ ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- ξύσμα γκρέιπφρουτ ή λεμόνι
- 100 γρ βούτυρο
- 350 γρ κουβερτούρα
Για την σύνθεση:
400 γρ φύλλο βηρυττού ή κρούστας
250 γρ βούτυρο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά του σιροπιού . Ανακατεύουμε με την βοήθεια ενός σύρματος, να λιώσει η ζάχαρη με το νερό. Αφήνουμε το μίγμα μας να βράσει για δυο λεπτά (από την στιγμή που εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες) . Βγάζουμε απο την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα μας .
Ετοιμάζουμε την κρέμα μας. Σε ενα μπώλ ρίχνουμε τα αυγά μας και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα χωρίς σβώλους. . Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα , την ζάχαρη, το ξύσμα και την βανίλια και ζεσταίνουμε χωρίς όμως να βράσουμε. Μόλις ζεσταθεί το μίγμα, ρίχνουμε με μια κουτάλα , το γάλα, στο μίγμα των αυγών με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε γάλα και να ανακατεύουμε μέχρι περίπου να βάλουμε το μισό γάλα στο μπώλ μας. Μεταφέρουμε το μίγμα του μπώλ πίσω στην κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά , με την βοήθεια του σύρματος συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να να δέσει η κρέμα . Μόλις το μίγμα σφίξει , ρίχνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και γυαλίσει η κρέμα μας.
Χωρίζουμε την κρέμα σε δύο μπώλ , και στο μισό μίγμα, ρίχνουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε με δύναμη μέχρι να λιώσει η σοκολάτα μέσα στην ζεστή σιμιγδαλόκρεμα .
Λιώνουμε το βούτυρο για να συνθέσουμε το γλυκό μας. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο το φύλλο μας και επαναλαμβάνουμε με το επόμενο. Μόλις στρώσουμε τα πρώτα 5-6 φύλλα, βουτυρωμένα μεταξύ τους , ρίχνουμε στο ταψί την κρέμα σοκολάτας.
Πανω απο την σοκολατένια κρέμα, προσθέτουμε και την κρέμα βανίλιας. Με την βοήθεια ενός κουταλιού ή μιας μαρίζ, στρώνουμε τις κρέμες μας σε ορόφους . Στρώνουμε ένα φύλλο πάνω απο την λευκή κρέμα και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. . Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα καλα βουτυρωμένα ενώ γυρνάμε και τα φύλα που περίσσευουν προς τα μέσα.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράσσουμε ελαφρά. Ραντίζουμε επίσης, με λίγο νεράκι τα πάνω πανω φύλλα για να μείνουν τραγανά . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα ( ή μέχρι να χρυσίσουν τα φύλλα μας) .
Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκό μας απο το φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι