
Ρόλο κιμά. Ενα φαγήτο χιλιάδες τραπέζια. Φαγάκι της καρδίας. Ο βασιλιάς των τραπεζιών της δεκαετίας του 90 ( μαζί με το σουφλέ ζυμαρικών ). Το ρολό κιμά, γεμίζει με αυγο, με φέτα με τυρι ζαμπόν και πιπερία Φλωρινης και άλλα πολλά. Συνοδεύεται με πουρέ, ρύζι, σαλάτα ή πατάτες φούρνου και το τρώνε απο τον πιό μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο . Σήμερα το foodouple.gr , φέρνει μια φρέσκια συνταγή για ρολό κιμά που εχει μέσα και την γαρνιτούρα του -στην περίπτωση μας πουρέ γλυκοπατάτας και αρωματίζεται απο σάλτσα bbq .
Υλικά:
για το ρολό
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή αναμικτο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 γρ φρυγανιά
- 1 αυγό
- ελαιόλαδο
- 1 κτσ χυμό ντομάτας
- αλάτι , πιπέρι πάπρικα
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
- 1 γλυκοπατατα
- 2 πατατες
- 100 γρ φρυγανιά
- τριμμενη παρμεζανα
Για την σάλτσα bbq
- 100 γρ κέτσαπ
- 1 κτσ καστανή ζάχαρη
- αλάτι και πιπερι
- 1 κτσ ξύδι βαλσάμικο
- λίγο σκόρδο σε σκόνη
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη, ρίχνουμε τον κιμά και τα καρυκεύματα . Προσθέτουμε το αυγό , το ελαιόλαδο την ντομάτα και την φρυγανιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και ζυμώνουμε καλά μέχρι το μίγμα μας να είναι ομοιογενές. Βάζουμε στο ψυγείο να μπερδευτούν τα αρώματα και να δέσει η ζύμη μας .
Σε μία κατσαρόλα , ξεφλουδίζουμε , κόβουμε σε καρέ και βράζουμε τις πατάτες μας καλά. Μόλις μαγειρευτούν οι πατάτες μας τις πιέζουμε με ενα πρες πουρέ ή τις χτυπάμε στο μούλτι και προσθέτουμε το τυρί και την φρυγανιά. Ο πουρές γενικά πρέπει να είναι σφιχτός . Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την σύνθεση .
Σε ενα μπωλάκι βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας bbq και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια αραιή ενιαία σάλτσα .
Σε μία λαδόκολλα, απλώνουμε τον κιμά μας σαν να ανοίγουμε φύλλο. κατά μήκος του κιμά, προσθέτουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού, αφήνουμε 2 δάκτυλα και προσθέτουμε τον πουρέ. Με την βοήθεια της λαδόκολλας ρολάρουμε τον κιμά μέχρι να ενωθούν οι πλευρές. Με τα χέρια μας και λίγο ελαιόλαδο κλείνουμε και τις άκρες.
Τοποθετούμε το ρολό μας σε ταψί και αφαιρούμε την λαδόκολα. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και 2 κτσ νερό. Με ένα πινέλο , περνάμε το πάνω μέρος του ρολό με την σάλτσα bbq. Ψήνουμε για μια περίπου ώρα στο αέρα . Κάθε δέκα λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο και προσθέτουμε σάλτσα μπάρμπεκιου .
Αν ο πουρές γλυκοπατάτας δεν ειναι στις γεύσεις σας, μπορείτε να βάλετε πουρέ πατάτας ή και τον πουρέ λαχανικών του Φώτη: https://foodouple.gr/2021/11/21/%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/