Πίτα με πλιγούρι και λαχανικά

Η Ελληνική κουζίνα έχει μεγάλη παράδοση στην χορτοφαγική κουζίνα! Τα άφθονα λαχανικά, τα δημητριακά αλλά και το ελαιόλαδο προσφέρουν άπειρους συνδυασμούς, τιμώντας τόσο τις εποχές αλλά και τις κοινωνικές συνήθειες όπως η νηστεία

Σημερα, η συνταγή που παρουσιάζουμε παντρεύει τα βασικά λαχανικά της προετοιμασίας του φαγητού με πλιγούρι και χωριάτικο φύλλο, δίνοντας μια πίτα νηστίσιμη, χορτοφαγική και πολύ χορταστική .

Υλικά:

Για την γέμιση:

  • 200 γρ πλιγούρι
  • 2 καρότα
  • 1 πράσσο
  • 1 κρεμμύδι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml νερό
  • αλάτι- πιπέρι

Για Το φύλλο:

  • 700 γρ αλεύρι γ.ο.χ ή κίτρινο
  • 200 ml νερό χλιαρο
  • 50 γρ ελαιόλαδο και έξτρα για τα φύλλα
  • αλάτι
  • 30 γρ ξύδι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το φύλλο. Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το νερό, το λάδι, αλάτι και το ξύδι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αλευρι, λίγο λίγο, ζυμώνοντας και σχηματίζοντας μια μπάλα.

Σε ενα τηγάνι, ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα καρότα, με λίγο ελαιόλαδο, το πράσο χοντροκομμένο, ενώ τέλος προσθέτουμε και το κρεμμύδι. Όταν αρχίσουν να μαγειρεύονται, προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε! Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ,μέχρι να μαγειρευτεί το πλιγούρι και να εξατμιστεί το νερό. Αφήνουμε να κρυώσει.

Παίρνουμε την ζύμη μας και την χωρίζουμε σε έξι ίσα μέρη. Ανοίγουμε σε έξι φύλλα.

Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και τοποθετούμε το ένα από τα έξι φύλλα κάτω. Λαδωνουμε κι την πάνω επιφάνεια ενώ βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω και ξαναλαδώνουμε. Επαναλαμβάνουμε και με το τρίτο φύλλο.

Ρίχνουμε την γέμιση από πάνω και με ένα κουτάλι στρώνουμε το μίγμα με το πλιγούρι να πάει παντού.

Κλείνουμε με τα επόμενα τρία φύλλα, φροντίζοντας να λαδωνουμε ανάμεσα καλά.

Στο τελευταίο φυλλο χαράζουμε καλά σε κομμάτια! Λαδώνουμε τελευταία φορά ενώ ρίχνουμε με τα χέρια μας και λίγο νερό για να γίνει το φύλλο πιο τραγανό.

Ψήνουμε για πενήντα λεπτά, στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις, στην προτελευταία σκάλα του φούρνου.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: