
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής που διανύουμε -όσο βέβαια και άλλων περιόδων νηστείας είναι το να καταφέρεις να κάνεις περισσότερα γεύματα εκτός των κυρίων. Ενώ η κουζίνα μας και ακόμα πιο πολύ η Μεσογειακή κουζίνα από την βάση τους δίνουν προτεραιότητα στα λαχανικά και το ελαιόλαδο , το σνάκ ακόμα παραμένει φτωχό. Ευτυχώς στη εποχή μας οι ειδικές διατροφές ( vegan, gluten free, lactose free κλπ) σε συνδυασμό με την τεχνολογία τροφίμων μας έχουν δώσει νεα καινοτόμα προϊόντα που βοηθούν πολυ στην συντήρηση του οργανισμού και μας δίνουν και μία διέξοδο περσότερο γευστική .
Σήμερα στο foodouple,gr μπλέκουμε την τεχνολογία τροφίμων με την χημεία και την μαγειρική και φτιάχνουμε μία νηστίσιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλο, με λίγα υλικά, μεγάλη ευκολία στην παρασκευή, σε μικρό χρόνο και με το βέλτιστο αποτέλεσμα. Το μεγάλο challenge ήταν να αντικαταστήσουμε το γιαούρτι ή τα αυγά για να εχουμε μια πίτα με σώμα, μιάς και το τυρί είναι φυτικό , οικονομικό και άμεσα προσβάσιμο. Το μυστικό βρίσκεται στις πιπεριές Φλωρινής που θα μας δώσουν τα απαραίτητα καρυκεύματα και το πορτοκαλί χρώμα.
Υλικά (για ενα πυρέξ):
- 500 gr αλέυρι γ.ο.χ
- 1 Baking powder
- 400 ml νερό βρύσης
- 100 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- 3 πιπεριές Φλώρινας (σε βάζο)
- 400 γρ φυτικό λευκό τυρί
- πιπέρι / ρίγανη (προεραιτικά)
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη, ρίχνουμε το νερό με το ελαιόλαδο μας και ανακατεύουμε ελαφρώς, προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απευθείας και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του σε ίδια αναλογία) και με ενα σύρμα δημιουργούμε ενα χυλό.
Στο μουλτι χτυπάμε τις πιπεριές Φλωρίνης , απευθείας απο το βάζο, μέχρι να έχουμε μια πάστα.
Προσθέτουμε το άλειμμα πιπεριάς στο μίγμα του αλευριού με το νερό και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το φυτικό τυρί σε κυβάκια του ενος- δύο εκατοστών και το προσθέτουμε στο μιγμα.
Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο πυρέξ μας (ή λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί μας) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στους 200 στις αντιστάσεις- στην μεσαία σχάρα για περίπου 40 -45 λεπτά. Μετά το πέρας του χρόνου, μπήγουμε ενα μαχαίρι στο μίγμα να δούμε αν ψήθηκε όπως κάνουμε με τα κέικ