
Πόσες φορές δεν έχεις αναζητήσει αυτό το ένα και μοναδικό γλυκό που θα διάλεγες για τον χειμώνα; Πόσες φορές, δεν ξέρεις τι γλυκό ζητάς, χωρίς κρέμα ή σοκολάτα; Και ακόμα ποσες φορές δεν έχεις φέρει το συγκεκριμένο γλυκό μετά από ταξίδι στη Θεσσαλονίκη; Για όλες αυτές τις φορές και όχι μόνο, ήρθαν οι foodouple.gr και σου δίνουν αυτή τη συνταγή που χρειάζεσαι! Να ξέρεις μετά από αυτό δεν υπάρχει γυρισμός
Υλικά
- 200 γρ ζαχαρούχο γάλα
- 400 γρ ζάχαρη
- 600 γρ νερό
- 10 γρ μαγιά
- 3 αυγά
- 50 γρ χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
- μαστίχα και μαχλεπι τριμμένο
- ενα baking powder
- 1200 γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
Για τον πουρέ κάστανο:
- 400 γρ βρασμένα κάστανα
- 100 γρ ζαχαρη
- 100 γρ νερό
Για το σιρόπι
- 200 γρ νερό
- 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- χυμός απο ενα λεμόνι
Για την γκανάζ λευκής σοκολάτας:
- 400 γρ κρέμα γάλακτος
- 750 γρ λευκή κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε την μαγιά, με το μισό νερό, λίγο απο το αλεύρι και λιγη ζάχαρη και αφήνουμε για δέκα λεπτά σε ζεστό μέρος.
Μόλις διπλασιαστεί η μαγιά, ρίχνουνε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ και με το γάντζο ζυμώνουμε την ζύμη μας για δέκα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια αφράτη, κολλώδη ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη , το μπωλ μας και αφήνουμε το τσουρέκι μας , σε ζεστό μέρος για μια ώρα να διπλασιαστεί. Μετά τον χρόνο διπλασιασμού, με κινήσεις από έξω προς τα μέσα και τραβώντας ελαφρά την ζύμη, ανακινούμε το υλικό. Αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου μια ώρα, και επαναλαμβάνουμε μέχρι και το τρίτο φούσκωμα . Τέλος, χωρίζουμε την ζύμη μας στα τριά ή τέσσερα, σχηματίζουμε μπαστουνάκια ζύμης ίσου μεγέθους και πλέκουμε σε πλεξούδα. Αφήνουμε για τελευταία φορά να ξεκουραστεί. μόλις διπλασιαστει ο όγκος του, αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού προαιρετικά
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα, για περίπου 45-60 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει το τσουρέκι μας
Σε έλα κατσαρολάκι, βαζουμε τα υλικά του πουρέ κάστανου και βγάζουμε μέχρι, εξατμιστεί το νερό. Το αποτέλεσμα θα είναι τα βρασμένα κάστανα σε μια καραμέλα. Αφαιρούμε απο το κατσαρολάκι και χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. μέχρι να γίνουν κρέμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι για το τσουρέκι.
Μόλις το τσουρέκι μας ψηθεί και κρυώσει το κόβουμε κατά μήκος και το φρυγανίζουμε ελαφρώς. Περιχύνουμε με το σιρόπι. Τέλος απλώνουμε το κάτω μέρος του τσουρεκιού τον πουρέ καστάνου και καπακώνουμε με το άλλο μέρος .
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει. Ρίχνουμε την λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη στην κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει κρέμα. Περιχύνουμε με αυτή το τσουρέκι μας.
Μπορούμε να γαρνίρουμε με σοκολάτα γάλακτος, τρούφα ή και καραμελωμένα κάστανα ή φουντούκια.
Μπορούμε να κάνουμε την διαδικασία και με έτοιμο τσουρέκι.