
Μπορείς να αντισταθείς σε ένα κωκάκι ; Υπάρχει άνθρωπος εκεί εξω που το προσέφεραν κάποτε κωκ και είπε όχι; ΚΑΝΕΙΣ-ΠΟΤΕ-ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ. Ηρθε η ωρα λοιπόν να μάθουμε να φτιάχνουμε κωκάκια στο σπίτι, σαν αυτα που αξίζουν στα παιδικά μας χρονιά. Η συνταγή που θα διαβάσετε παρακάτω , ηταν γραμμένη σε ενα μικρό βιβλίο της γιαγιάς από όπου και την κλέψαμε-εννοείται η συνταγή ήταν σε κούπες . Σαφώς δεν είναι τα τυποποιημένα κωκάκια που τρώμε στα γειτονικά ζαχαροπλαστεία αλλά είναι ενα γλυκάκι που θα σε ξετρελάνει όταν το φας .
Για τα παντεσπάνια:
- 150 γρ. ζάχαρη
- 5 κρόκοι αυγών και 5 ασπράδια χωρισμένα
- 115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 60 γρ. κορν φλάουρ κοσκινισμένο
Για την κρέμα:
- 250 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
- 100 γρ ζάχαρη άχνη προαιρετικά για τα είναι πιο γλυκεία η κρέμα
Για την σως σοκολάτας:
- 250 γρ κουβερτούρα υγείας
- 250 γρ κρέμα γάλακτος
- λίγο μελι
Για το σιρόπι:
- 150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ νερό
Εκτέλεση:
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους και την μισή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν . Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα άλλο σκεύος και στον καθαρό πια κάδο χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα . Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα των κροκών την μισή μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το κορν φλάουρ κοσκινισμένα. Στο τέλος ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα κορνέ και φτιάχνουμε δίσκους περίπου 5 εκ. πάνω σε λαδόκολλα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποτηράκι λικέρ /σφηνάκι να φτιάξουμε κύκλους πάνω στην λαδόκολλα για να έχουμε έναν οδηγό. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε macaron mat. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C , στον αέρα για 12-15 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Ετοιμάζουμε την γκανάζ σοκολάτας, ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος και προσθέτοντας σε αυτή ψιλοκομμένη την σοκολάτα μας, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Τέλος προσθέτουμε και το μέλι για να γίνει γυαλιστερό το μίγμα .Βουτάμε από την πλευρά της καμπύλης τα μισά παντεσπάνια
Νωρίτερα, έχουμε φτιάξει το σιρόπι, με ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης , και αφήνουμε 2-3 λεπτά από το σημείο βρασμού μέχρι να δέσει . Αφήνουμε να κρυώσει και με ένα πινελάκι νοτίζουμε από την επίπεδη πλευρά .
Μόλις κρυώσουν καλά τα δισκάκια από παντεσπάνι και σιροπιαστούν, γεμίζουμε με την σαντιγί ανα δυο παντεσπάνια και τα αφήνουμε να σταθούν. Τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα και τα διατηρούμε στο ψυγείο