
Αν ξαφνικά για οποιονδήποτε λόγο, μπορούσες να φυλάξεις μία και μόνο συνταγή ποια θα ήταν; Για εμάς η απάντηση είναι μια και μοναδική, θα φυλούσαμε την συνταγή μας για το προφιτερόλ. Το προφιτερόλ είναι ένα υπέροχο, γεμάτο επιδόρπιο που τα εχει όλα, ζύμη, κρέμα, σοκολάτα. Είναι δύσκολο γλυκό; Είναι ναι , δύσκολο δεν θα το έλεγα όσο πιο πολυ χρονοβόρο και με πολλές παρασκευές! Είναι ένα γλυκό, πολύ γλυκό; Ναι κατα βάση, αλλά η συνταγή του foodouple.gr , δεν είναι και τόσο χάρη στο τυρί κρέμα που βάζουμε στην σαντυγί! Πάμε λοιπόν να δούμε ένα υπερ- επιδόρπιο με λιγότερο από 200 γρ ζάχαρη συνολικά που μπορεί να μετατρέψει την κάθε μέρα μας σε γιορτή;
Υλικά:
Για την ζύμη σου:
- 200 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 150 γρ νερό
- 125 γρ βουτυρο
- 2 αυγά
- 1/4 κτγ αλάτι
- 2 κτγ ζάχαρη κρυσταλλική
Για την κρέμα γεμισης
- 200 Ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ τυρί κρεμα
Για την κρέμα σοκολάτας:
- 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 30 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. κορν φλάουρ
- 1 αυγό
- 60 γρ κακάο σε σκόνη
- 30 γρ. βούτυρο
- 100 γρ ψηφίδες σοκολάτας
- 100 γρ νερό και 100 γρ ζάχαρη , ή 100 γρ απο άλλο σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα, ριξτε το νερο, το βούτυρο το αλάτι , την ζάχαρη. Αφήστε το να ομογενοποιήθει και να πάρει μία βράση. Μειώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μισό. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολυ καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια μπάλα. Αφαιρούμε απο την φωτιά και περιμένουμε 7-10 λεπτά μέχρι να κρυώσει η ζύμη μας. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να απορροφηθούν εντελώς.
Με ένα κορνέ ή δύο κουτάλια φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια, όσο πιο ισα γίνεται μεταξύ τους προκειμένου να ψηθούν στον ίδιο χρόνο . Ψήνουμε στους διακόσιους βαθμούς για δέκα λεπτά και για αλλά δεκαπέντε στους 180 βαθμούς, ωστε να γίνουν χρυσά και κουφια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μας, παγωμένη μέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με αυτή την κρέμα γεμίζουμε και τα σού μας. Με το κορνέ κάνουμε μια μικρή τρύπα στο σου μας και γεμίζουμε με την κρέμα. Σε περίπτωση που δεν έχουμε κορνέ τρυπάμε με το πίσω μέρος του κουταλιού και γεμίζουμε με το κουτάλι μας , τα σού με την κρέμα τυριού .
Για να φτιάξουμε την κρέμα σοκολάτας, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα . Ταυτόχρονα βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αυγό και τα ανακατεύουμε καλά.
Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάει να φουσκώσει , τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνουμε το 1/3 του περιεχομένου της κατσαρόλας μέσα στο μίγμα αυγού και ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις αρχίσει να φουσκώνει ξανά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο να γυαλίσει η κρέμα μας
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι , ρίχνουμε το νερό και την ζάχαρη, ανακατεύοντας , μέχρι να βράσουν σε σιρόπι . Η όλη διαδικασία θα κρατήσει περίπου 5-7 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι τις ψηφίδες σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Ενσωματώνουμε την κρέμα σοκολάτας στην κρέμα κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα πιάτο ή ένα μπώλ στρώνουμε το 1/3 της κρέμας κακάο . Στρώνουμε από πάνω μερικά από τα γεμισμένα σού . Επαναλαμβάνουμε με κρέμα σοκολάτας και σου μέχρι να τελειώσουν τα μίγματα. Ψύχουμε για 2-3 ώρες και απολαμβάνουμε.
bonus tip: μπαίνει στην κατάψυξη και τρώγεται και ως παγωτό!