Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία, λέει ο λαος. Όταν όμως ο μπακλαβάς εχει αρώματα και υλικά Ελλάδας, ποιος μπορεί να αντισταθεί. Τον μπακλαβά τον έχουμε μάθει απο τις ανατολίτικες χώρες αλλά κανείς δεν μπορει να μην τον εντάξει ώς κομμάτι και της Ελληνικής Γαστρονομικής Παράδοσης. Ο μπακλαβάς απαντάται ανα τόπους με καρύδι, με καρυδι και φρυγανιά, με αμυγδαλή αλλά και φυστίκι.

Σήμερα στο foodouple,gr, έχουμε ένα μπακλαβά με πολύ ελληνικά υλικά. Εδω αντι για το κλασσικό βούτυρο, ο μπακλαβάς γίνεται με ελαιόλαδο- γεγονός που τον κάνει και νηστίσιμο, μέλι αντι για σιρόπι και φυστίκι Αιγίνης, τόσο σε ξηρό καρπό όσο και σε βούτυρο καρπών.

Υλικα:

  • 450 γρ φύλλο κρούστας ή Βυρηττου
  • 250 γρ φυστίκι Αιγίνης, χωρίς κέλυφος
  • 200 γρ ελαιόλαδο
  • 200 γρ μέλι
  • 150 γρ άλειμμα φιστικιού Αιγίνης

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα σκεύος 25χ25 λαδώνουμε την βάση και τοποθετουμε το πρώτο φύλλο στον πάτο.

Σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο .

Επαναλαμβάνουμε την τοποθέτηση και το λάδωμα των φύλλων με το ζεστό ελαιόλαδο για τα πέντε πρώτα φύλλα . Λάδώνουμε και το πέμπτο και ριχνουμε το άλειμμα φιστικιού Αιγίνης .

Τοποθετούμε το έκτο φύλλο .

Κοβουμε σε χοντρα κομμάτια τον ξηρό μας καρπο.

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο το φύλλο μας και τοποθετούμε λίγη απο τη ποσότητα του φυστικιου.

Επαναλαμβάνουμε το μοτίβο, φύλλο, ελαιόλαδο, φιστίκι Αιγίνης , μέχρι να μας μείνουν τρία φύλλα.

Λαδώνουμε καλά και μεταξύ τους και απο πάνω. Χαράσσουμε μέχρι κάτω τον μπακλαβά μας σε κομμάτια και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο μας (περίπου 50 γρ)

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς πανω κάτω για περίπου 1,30 ώρα ή μεχρι να χρυσίσουν καλά τα φύλλα μας.

Μόλις ψηθεί ο μπακλαβάς μας, ζεσταίνουμε σε ενα μπρικι και το μέλι μας να αραιώσει.

Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκο μας με ζεστό σιρόπι

Δημοφιλή τώρα