
Γλυκιά κολοκυθόπιτα αλλά με κολοκυθάκια πράσινα έχεις φάει ποτέ; Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τις πίτες με κόκκινη κολοκύθα, τόσο σε γλυκιά οσο και σε αλμυρή βερσιόν . Όμως στην Μακεδονία βρίσκουμε συχνά και συνταγές με τα μικρά αλλά και μεγάλα, λευκά ή πράσινα κολοκυθάκια. Μια τέτοια συνταγή έχουμε και εδώ, όπου τα τριμμένα κολοκυθάκια γίνονται ουσιαστικά μια τέλεια κρέμα.
Υλικά (για ενα ταψί 20 εκ):
- 450 γρ φύλλο κρούστας
- 300 γρ τριμμένο κολοκύθι
- 200 γρ ζάχαρη
- 100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- κανέλα, γαρύφαλλο
- αχνη για πασπάλισμα
- καρύδια ή σταφίδες (προεραιτικά)
- ελαιόλαδο ή μαργαρίνη για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη, τρίβουμε τα κολοκύθια στην χοντρή σκάλα του τρίφτη και στίβουμε πολύ καλά μέχρι να φυγουν όλα τα υγρά. Καλό θα ήταν να προηγηθεί αρκετά νωρίτερα αυτό το στάδιο ώστε να μπορέσει να στραγγίξει καλά η γέμιση .
Στο τριμμένο κολοκύθι, προσθέτουμε την ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τα μπαχαρικά (αν βάλουμε καρύδια/σταφίδες κλπ, επίσης μπαίνουν σε αυτό το βήμα. Ανακατεύουμε καλά και στραγγίζουμε τυχόν υγρά και σε αυτό το στάδιο .
Ζεσταίνουμε σε ένα μπρικάκι το ελαιόλαδο (ή λιώνουμε την μαργαρίνη μας) και λαδώνουμε το ταψί. Στρώνουμε ένα φύλλο κατά μήκος του ταψιού. Ρίχνουμε με το πινέλο μας αρκετή λιπαρή ουσία και προσθέτουμε ένα φύλλο κατά πλάτος του ταψιού μας. Επαναλαμβάνουμε εναλλάξ το λάδι με τα φύλλα μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά μας φύλλα.
Προσθέτουμε την γέμιση και αρωματίζουμε με την λιπαρή ουσία. Στρώνουμε από πάνω εναλλάξ τα φυλλα μέχρι να τελειώσουν. Λαδώνουμε πολύ καλά και χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει το φύλλο ενα ωραίο χρυσαφί χρώμα . Μονίς ψηθεί η πίτα μας και κρυώσει ελαφρώς , ρίχνουμε την άχνη και κανέλα απο πάνω
One thought on “Γλυκιά κολοκυθόπιτα με πράσινο κολοκύθι”