
Αχ η Αλσατία.. Είναι μια πανέμορφη γεωγραφική περιοχή της ανατολικής Γαλλίας η οποία εκτείνεται κατά μήκος του Ρήνου , συνορεύει με Γερμανία και έχει πρωτεύουσα το Στρασβούργο. Επίσης έχει αμέτρητους αμπελώνες , κουκλίστικα πολύχρωμα σπίτια και φυσικά την πανδιάσημη Tarte flambée (ή Flammeküchen γερμανιστί).
Στην ουσία πρόκειται για μια τάρτα που ψηνόταν συνήθως σε ξυλόφουρνο , καψαλιζόταν η επιφάνειά του και πρόσθεταν διάφορα υλικά που είχαν στην κουζίνα τους όπως τυριά, ζαμπόν, κρεμμύδια.
Εδώ θα κάνουμε μια φιλική εκδοχή προς την τοπική μας κουζίνα. Πάμε να δούμε τα υλικά :
400 γρ αλεύρι γοχ
Ένα ποτήρι (περίπου 250 ml) ζεστό νερό
Ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κτγ ζάχαρη
Γύρω στα 100 – 150 γρ guanciale κομμένο σε κυβάκια (αν δεν βρούμε μπορούμε να πάρουμε μπέικον ρολό και να το κόψουμε)
2 κρεμμύδια
Περίπου 150 γρ τυρί κρέμα
Λίγη κρέμα γάλακτος προαιρετικά
Αλάτι , πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ξεκινάμε με το ζυμαράκι μας. Στο ποτήρι με το ζεστό νερό διαλύουμε την ζάχαρη και την μαγιά και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί. Στην συνέχεια σε ένα μπολ βάζουμε μια γενναία ποσότητα από το αλεύρι μας , λίγο αλάτι , λίγο ελαιόλαδο και το μείγμα με την μαγιά. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις το μείγμα (εναλλακτικά μπορούμε να το βάλουμε στην κουζινομηχανή με τον γάντζο) και ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι , μέχρι να δημιουργηθεί ένα ελαστικό ζυμαράκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.
Για την γέμιση κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα τοποθετούμε σε ζεστό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και αποσύρουμε από την φωτιά.
Τοποθετούμε το guanciale ή το μπέικον σε τηγανάκι (χωρίς έλαια το μπέικον , με λίγο λάδι το guanciale) να σοτιριστεί μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Αποσύρουμε από την φωτιά.
Παίρνουμε το ζυμαράκι που έχουμε φτιάξει και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο σε ένα ταψί, αφήνοντας λίγο πιο χοντρές τις άκρες. Τοποθετούμε στο κέντρο του ζυμαριού το τυρί κρέμα. Αλείφουμε στο υπόλοιπο ζυμάρι πλην των ακρών. Τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο και τα κρεμμύδια και στο τέλος και το guanciale ή το μπέικον. Βάζουμε λίγο πιπέρι ανάλογα με τα γούστα και προαιρετικά λίγη παχύρευστη κρέμα γάλακτος.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς Κελσίου για περίπου 25 με 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ζυμάρι μας (ανάλογα με τον φούρνο μας).
Κόβουμε και απολαμβάνουμε. Καλή όρεξη!