Ελιές Καλαμών. Άλλο ένα Π.Ο.Π προϊόν που το foodouple.gr αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για το κολατσιό του γραφείου. Φτιάξαμε λοιπόν ενα ελιοσκορδόψωμο που όμοιο του δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Ενα πάντρεμα μας ζύμης πίτσας ή ψωμιού και ελιάς αλειμμένο με μίγμα κλασσικού σκορδόψωμου.

Υλικά:

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 Ml Νερό
  • 5 γρ μαγιά
  • μια πρέζα ζαχαρη
  • 50 Ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ ελίες καλαμών
  • 50 γρ βούτυρο
  • σκόνη σκόρδο
  • αλάτι
  • αποξηραμένη ρίγανη, δυόσμος και βασιλικός

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό μας. Στην κούπα που βάζουμε το χλιαρό νερό, προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη . Ανακατεύουμε καλα και αφήνουμε για δέκα λεπτά, σε ζεστό μέρος σκεπασμένη , μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μόλις το μίγμα μας φουσκώσει, μεταφέρουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι μας. Ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας , τυλίγοντας τις άκρες προς τα μέσα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε και μυρωδικά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μας και να διπλασιαστεί, σκεπασμένη με μία πετσέτα

Μόλις η ζύμη μας φουσκώσει, ανοίγουμε με ενα πλάστη και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις ελιές μας ψιλοκομμένες , αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια . Τυλίγουμε προς τα μέσα και αναποδογυρίζουμε φτιάχνοντας ένα καρβελάκι.

Σκεπάζουμε και αφηνουμε να φουσκώσει για λίγο ακόμα.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 190 στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 30 περίπου λεπτά. Ελέγχοντας συχνά τον φούρνο μας να μην μας παρει πολυ χρώμα.

Σε ενα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο – μπορούμε να το κάνουμε και με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη αν νηστεύουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο , και τα καρυκεύματα.

Στα εικοσιπέντε περίπου λεπτά, αφαιρούμε το ψωμί μας απο τον φούρνο . Αλείφουμε με το μίγμα του βούτυρου και ρίχνουμε στο ψωμί μας και το μιγμα μυρωδικών. Επιστρέφουμε το ψωμάκι μας, στον φούρνο για πέντε ως δέκα λεπτά ακόμα, να γυαλίσει η επιφάνεια του.

Δημοφιλή τώρα