Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μους σοκολάτας. Νηστίσιμος, βίγκαν, πεντανόστιμος εναλλακτικός . Ο χαλβάς ο σιμιγδαλένιος έχει την ίδια συνταγή στην μακραίωνη ιστορία των χαλβάδων. Η συνταγή λέγεται 1-2-3-4 και αντιστοιχίζεται σε 1 κούπα λάδι, 2 κούπες σιμιγδάλι, 3 κούπες ζάχαρη και 4 νερό. Εδώ πρώτον στον μεταφράσαμε σε γραμμάρια – τον κάναμε και λίγο πιο ελαφρύ- αλλα του προσθέσαμε και μια μους σοκολάτα πολύ βάιραλ στα μίντια και στους κύκλους των βίγκαν. Τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτό; Μα να σου δώσουμε μια ιδέα για τούρτα για όλους εσάς που γιορτάζετε την Σαρακοστή.

Υλικά:

  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • 50 γρ ηλιέλαιο
  • 220 γρ σιμιγδάλι χοντρό
  • 500 γρ ζαχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 300 γρ κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Σε μία μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και περιμένουμε να πάρει μία βράση. Μόλις το νερό βράζει, χαμηλώνουμε το μάτι και αφήνουμε για περίπου πέντε λεπτά, μέχρι να δέσει.

Σε μία άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί ελαφρώς. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς. Στόχος μας είναι να σκουρύνει ελαφρώς το σιμιγδάλι .

Μόλις μαγειρευτεί το σιμιγδάλι, ρίχνουμε λίγο λίγο με την κουτάλα το σιρόπι στο μίγμα του σιμιγδαλιού. Πολύ προσοχή γιατί το μίγμα θα κάνει μεγάλη αντίδραση . Θα πρέπει να αποσύρουμε απο την φωτιά γιατί θα δημιουργηθούν φουσκάλες.

Μόλις το σιρόπι απορροφηθεί, αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με μία πετσέτα και το καπάκι. Μεταφέρουμε σε φόρμα της επιλογής μας και παγώνουμε.

Λιώνουμε την κουβερτούρα μας σε μπέν μαρί ή τα μικροκύματα. Μόλις η κουβερτούρα μας λιώσει αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της ελαφρώς.

Μόλις πέσει η θερμοκρασία, χτυπάμε την σοκολάτας μας με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.

Με την βοήθεια μιας σπάτουλας ή ενός κορνέ, στολίζουμε το χαλβά μας .

Δημοφιλή τώρα