Ανανόπιτα σουπερ νόστιμη και νηστίσιμη. Η παράδοση στο foodouple.gr που θέλει να φέρνουμε την νοστιμιά στη νηστεία ήρθε και φέτος. Αυτή την φορά, φέραμε την ανανόπιτα. Θυμίζει μηλόπιτα αλλα είναι πιο φρέσκια και απέιρως πιο εξωτικά μυρωδάτη. Μπισκοτένια ζύμη, ζουμερός ανανάς και τρισδιάστατη γεύση. Ανέφερα καθόλου οτι είναι και πανευκολή; Πάμε να δούμε τα υλικά:

Υλικά (για ταψί ή ταρτίερα 22 εκατοστών)

  • μια κονσέρβα ανανά
  • 150 γρ ηλιέλαιο
  • χυμό απο ένα πορτοκάλι
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ξύσμα απο ενα πορτοκάλι
  • μια βανιλίνη
  • λίγη κάνελα

Εκτέλεση:

Στραγγίζουμε καλα τον ανανά και απλώνουμε τις φέτες σε ένα απορροφητικό χαρτί ωστέ να είναι στεγνοί. Θα χρειαστούμε περίπου 5-6 φέτες.

Σε μία λεκανίτσα ή ένα μπώλ ρίχνουμε το λάδι, την ζάχαρη και τον χυμό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μπορούμε να το κάνουμε τόσο στο χέρι όσο και με το μίξερ.

Προσθέτουμε το ξύσμα, την βανιλίνη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε τα 400 γρ απο το αλεύρι μας και το προσθέτουμε στο υγρό μίγμα. Στην αρχή ανακατεύουμε με το σύρμα αλλά στην συνέχεια θα χρειαστούμε και ελαφρύ ζύμωμά. Προσοχή δεν ζυμώνουμε πολύ γιατι πρόκειται για μία λαδερή ζύμη.

Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την απλώνουμε στο ταψί μας, αφού το έχουμε λαδώσει. Φροντίζουμε να σηκώσουμε ελαφρώς το μίγμα ώστε να έχει ύψος η βάση σαν μια τάρτα.

Στην βάση της τάρτας, προσθέτουμε τους ανανάδες, τοποθετώντας τους απλά στην βάση της τάρτας φροντίζοντας να εχει πάντου φρούτο.

Παίρνουμε την ζύμη που έχει περισσέψει και προσθέτουμε τα εκατό γραμμάρια αλεύρι και ξαναζυμώνουμε. Τώρα παρατηρούμε οτι δεν είναι τοσο αφράτο το μείγμα οσο το προηγούμενο. Σχηματίζουμε σε μπάλα. Με την βοήθεια του τρίφτη (χοντρή πλευρά), τρίβουμε την ζύμη πάνω από τους ανανάδες μέχρι να τους καλύψει και να τελειώσει η ζύμη μας.

Ψηνουμε για μία ωρα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή για 50′ στον αέρα , πάντα σε προθερμασμένο φούρνο .

Δημοφιλή τώρα