Αγαπημένα μας φουνταπουλόνια! Υπάρχει άραγε κάποιος που δεν του αρέσει η πίτσα; Τι θα λέγατε για μια κάπως διαφορετική πίτσα, πάντα σπιτική και πάντα εύκολη και λαχταριστή; Pizzolo λοιπόν, είναι σαν σκεπαστή πίτσα αλλά διαφέρει αρκετά η γεύση της από το καλτσόνε. Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να την φτιάξουμε.

Υλικά:

  • 250 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 κ.τ.γ. αλάτι
  • 1 κ.τ.γ. ζάχαρη
  • 250 γρ τριμμένη μοτσαρέλα
  • 4 φέτες μπέικον
  • 5 φέτες σαλάμι αέρος
  • 150 ml σάλτσα για πίτσα.
  • 5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • 50 γρ τριμμένη παρμεζάνα

Ξεκινάμε με το ζυμάρι του pizzolo. Σε μια κούπα με το χλιαρό νερό βάζουμε την ζάχαρη και την μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μίγμα της μαγιάς, αλάτι και 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο αν χρειάζεται παραπάνω υγρό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμαράκι που να μην κολλάει. Το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον μια ώρα.

Παίρνουμε ένα ταψάκι γυρω στα 25 εκ, το λαδώνουμε και βάζουμε το ζυμαράκι μας μέσα και το πλάθουμε με τα χέρια μας. Αφήνουμε για μισή ώρα πάλι στην άκρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον άερα στους 220 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε στην άκρη και μόλις κρυώσει καλά κόβουμε με ένα πριωνοτό μαχαίρι εγκάρσια με προσοχή στη μέση το ζυμάρι μέχρι να έχουμε δύο ίσα.

Παίρνουμε την σάλτσα για πίτσα της αρεσκείας μας (μπορεί να είναι και απλή σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, barbeque,ακόμα και κέτσαπ!) και την αλείφουμε στο κάτω μέρος του ζυμαριού. Ρίχνουμε από πάνω την μοτσαρέλα, και τις φέτες μπέικον και το σαλάμι μέχρι να απλωθούν σε όλο το μήκος. Μπορούμε φυσικά να προσθέσουμε αν θέλουμε και άλλα υλικά όπως πιπεριές και μανιτάρια.

Καλύπτουμε το κάτω μέρος του ζυμαριού με το πάνω και αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ρίγανη. Ψήνουμε στον φούρνο στους ίδιους βαθμούς μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα για περίπου δέκα λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Ζερβίρεται ζεστό!

Δημοφιλή τώρα